Συνέντευξη με τον Γιώργο Λύγουρα, Πρόεδρο του συλλόγου Σάρισες Φλώρινας
Το Διεθνές Φεστιβάλ Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης της Φλώρινας αποτελεί ένα μοναδικό αθλητικό γεγονός που έχει καταφέρει να συνδέσει την ανάπτυξη του αθλητισμού με την ανάδειξη της τοπικής κοινωνίας και του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής.
Με αφετηρία το όραμα του συλλόγου “Σάρισες Φλώρινας” για την καλλιέργεια και διάδοση του αθλήματος, το φεστιβάλ εξελίχθηκε σε θεσμό, που μετρά ήδη εννέα επιτυχημένες διοργανώσεις.
Μέσα από την παρακάτω συνέντευξη με τον Κ. Γιώργο Λυγούρα, αναδεικνύονται όχι μόνο οι προκλήσεις και τα οφέλη μιας τέτοιας διοργάνωσης, αλλά και το πάθος, η μεθοδικότητα και η συλλογική προσπάθεια που έχουν συντελέσει στην καθιέρωσή του τόσο στην Ελλάδα όσο και στη διεθνή σκηνή.
Παράλληλα, αποτυπώνεται και η αξιοσημείωτη πορεία του συλλόγου “Σάρισες Φλώρινας”, η οποία επιβεβαιώνει πως με συνέπεια και πίστη στους στόχους, μπορούν να επιτευχθούν εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμη και στην περιφέρεια.
- Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για το Διεθνές Φεστιβάλ Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Φλώρινα. Πώς ξεκίνησε και ποιο είναι το όραμά του;
Παράλληλα και καθώς η Φλώρινα δεν ανήκει στα δημοφιλή μέρη για τουρισμό, ως δεύτερο στόχο θέσαμε την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού μέσω της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Με γνώμονα τους δύο αυτούς στόχους ξεκινήσαμε την δραστηριότητά μας και με τη συμμετοχή στα πρωταθλήματα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και με το Διεθνές Φεστιβάλ.
Ο στόχος του Φεστιβάλ είναι να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο που αγαπάει το άθλημα από την Ελλάδα και τις γύρω χώρες, οι οποίες αναπτύσσονται στο άθλημα δυναμικά τελευταία και αναζητούν ευκαιρίες για αγώνες.
Ο απώτερος στόχος είναι να εμπλακούν στο Φεστιβάλ περισσότεροι και πιο μεγάλοι χορηγοί, έτσι ώστε και τα χρηματικά έπαθλα να αυξηθούν και να δίνονται σε περισσότερους συμμετέχοντες και επίσης να αποκτήσει η πόλη μας μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις για να είναι η διοργάνωση πιο άρτια και πιο λειτουργική.
- Μετά από 9 χρόνια συνεχούς παρουσίας, ποιες εμπειρίες έχετε αποκομίσει από τη διοργάνωση του φεστιβάλ; Ποια θεωρείτε πως είναι τα βασικά οφέλη για την πόλη και τους συμμετέχοντες;
Πρώτον έχει διάρκεια. Αν εξαιρέσουμε τα δύο χρόνια του covid δεν σταμάτησε να διοργανώνεται. Δεύτερον δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς αθλητές να παίξουν με ξένους συναθλητές τους, κάτι που δεν έχουν την ευκαιρία να κάνουν στην Ελλάδα.
Τρίτον, πολλοί έρχονται για παιχνίδι και παράλληλα για να γνωρίσουν την περιοχή μας.
Το μεγαλύτερο όφελος θεωρούμε ότι είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ Ελλήνων και ξένων αθλητών, προπονητών και στελεχών.
Το μεγαλύτερο όφελος θεωρούμε ότι είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ Ελλήνων και ξένων αθλητών, προπονητών και στελεχών.
Μέσω του Φεστιβάλ έχουμε αναπτύξει σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες, γνωρίζουμε πως κινούνται και μπορούμε να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης για το πως βλέπουν αυτοί το άθλημα και πως το καλλιεργούν σε σχέση με εμάς. Οι αθλητές στο Φεστιβάλ βιώνουν μοναδικές εμπειρίες αγωνιζόμενοι με ξένους αθλητές και αναπτύσσουν μεταξύ τους φιλίες.
Η πόλη έχει μεγάλο όφελος και οικονομικό , αλλά κυρίως τουριστικό, καθώς είναι πολλοί που την επισκέπτονται για πρώτη φορά και γινονται πρεσβευτές στην διάδοση της μοναδικότητάς της ως ορεινός προορισμός.
- Παρατηρείτε αυξανόμενο ενδιαφέρον από αθλητές άλλων βαλκανικών χωρών, δεδομένης και της γεωγραφικής θέσης της Φλώρινας; Πώς επηρεάζει αυτό το διεθνές στοιχείο τη διοργάνωση;
Αυτοί που ασχολούνται με το άθλημα εκεί είτε είναι ερασιτέχνες είτε αθλητές είναι δεκάδες χιλιάδες και η αγάπη τους για το άθλημα τους οδηγεί να ταξιδεύουν και να παίζουν σε κάθε τουρνουά, όπου τους δίνεται η ευκαιρία.
Αυτήν την πραγματικότητα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε στην Φλώρινα μέσω του Φεστιβάλ γιατί έχουμε διαπιστώσει ότι στην Ελλάδα μας διακατέχει μία εσωστρέφεια όσο αφορά το άθλημά μας. Είναι ελάχιστες οι διεθνείς διοργανώσεις που διεξάγονται στην χώρα μας. Χαρακτηριστικές είναι οι απουσίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από αυτές.
Δίνουμε τη δυνατότητα να βρεθούν στην πόλη μας αθλητές από διαφορετικές σχολές και να αποκτήσουν οι δικοί μας παίκτες νέες εμπειρίες. Είναι μία συνάντηση, όπου πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, είναι και μία ευκαιρία για την ανάδειξη του αθλητικού και όχι μόνο πολιτισμού μας.
- Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε κάθε χρόνο στη διοργάνωση και πώς τις ξεπερνάτε;
Επίσης το υλικό μας (τραπέζια, παραβάν, κλπ) χρειάζεται τακτικά ανανέωση και αυτή είναι κοστοβόρα. Προσπαθούμε κάθε φορά να αναζητούμε συνεργασίες για να ξεπερνάμε τα προβλήματα. Πέρα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι σημαντική η συνεργασία μας τα τελευταία χρόνια με τον Όμιλο Ενεργών Νέων Δυτικής Μακεδονίας και με τον Δήμο Πρεσπών. Μας έχουν βοηθήσει πολύ.
Η εμπειρία μας δείχνει, ότι για ένα επιτυχημένο τουρνουά απαιτείται πολύ καλή επιλογή του χρόνου διεξαγωγής και η σωστή προβολή του.
- Πως σας φάνηκε η φετινή παρουσία των παικτών και γενικά το τουρνουά σε σχέση με άλλες χρονιές;
Παρόλα αυτά με την βοήθεια του έμπειρου προσωπικού της γραμματείας οι αγώνες ολοκλοηρώθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Του χρόνου θα είμαστε πιο υποψιασμένοι και καλύτερα προετοιμασμένοι. Θεωρούμε ότι το επίπεδο των αθλητών που ήρθαν σε σχέση με πέρσι ήταν καλύτερο. Μπορεί να απουσίαζαν πολλά μεγάλα ονόματα, όμως συνολικά το επίπεδο ήταν σαφώς ανώτερο από πέρσι.
- Έχετε στο νου σας, να μπεί είτε κάποιο μετάλλιο στους αγώνες του conslation η την εισαγωγή των διπλών στο μέλλον;
Για αυτό απευθυνόμαστε σε κάθε ενδιαφερόμενο χορηγό, που θα μπορούσε να στηρίξει την μεγάλη μας αυτή προσπάθεια, έτσι ώστε και εμείς να μπορούμε να προχωράμε στη βελτίωση του θεσμού.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ “ΣΑΡΙΣΕΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ”
- Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος Σάρισες Φλώρινας και φανταζόσασταν ότι θα φτάσει σε αυτό το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο;
Οπότε, απαντώντας στην ερώτησή σας, ναι το φανταζόμασταν από την αρχή και δουλέψαμε σκληρά για το πετύχουμε. Θεωρούμε όμως, ότι δεν τον έχουμε πετύχει ακόμα απόλυτα και για αυτό εντείνουμε και μεθοδεύουμε κάθε χρόνο τις προσπάθειές μας.
- Πώς λειτουργούν οι ακαδημίες του συλλόγου; Υπάρχει συμμετοχή από τα παιδιά της περιοχής; Ποιο είναι το πρόγραμμα και οι στόχοι της δουλειάς που γίνεται;
Στις Σάρισες προπονούνται 40 παιδιά χωρισμένα σε τρία επίπεδα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συλλόγου μας είναι ότι τα κορίτσια είναι περισσότερα από τα αγόρια, κάτι που είναι πολύ σπάνιο στη χώρα μας. Στο πρώτο επίπεδο τα παιδιά, κυρίως 5-7 ετών προπονούνται τρεις φορές την εβδομάδα από 1 ώρα.
Στο μεσαίο επίπεδο η προπόνηση είναι καθημερινή για 1,5 ώρα. Τέλος, τα προχωρημένα παιδιά προπονούνται καθημερινά 2-2,5 ώρες. Στις διακοπές Χριστουγέννων, Πάσχα και Καλοκαιριού διοργανώνουμε προπονητικά καμπς για παιδιά που επιθυμούν περαιτέρω βελτίωση.
- Ο προπονητής Predoaica Liviu έχει συνεισφέρει σημαντικά στις πρόσφατες επιτυχίες της ομάδας. Ποια είναι η γνώμη σας για την παρουσία και το έργο του στον σύλλογο;
Ο Liviu Predoaica, ο τρίτος προπονητής που έχει υπηρετήσει στην ομάδα μας προέρχεται από μία χώρα, τη Ρουμανία, που έχει μία από τις καλύτερες σχολές επιτραπέζιας αντισφαίρισης στην Ευρώπη.
Η επιλογή του ήταν καταλυτική για την αγωνιστική πρόοδο των παιδιών μας. Μέσα σε λίγα χρόνια τα παιδιά μας ανέβηκαν επίπεδο και άρχισαν να πρωταγωνιστούν. Αποτέλεσμα να χριστούν μέχρι σήμερα διεθνείς τρία κορίτσια μας, η Χρυσή Φωτιάδου, η Δέσποινα Άμπα και η Γεωργία Σπανού και ένα αγόρι ο Μάριος Σερίδης.
Είμαστε σίγουροι ότι και στο μέλλον θα αναδειχθούν νέα ταλέντα που θα πρωταγωνιστήσουν στην χώρα.
Οι προπονητές κρίνονται με βάση τα αποτελέσματα των αθλητών που προπονούν. Με αυτό το κριτήριο ο Liviu Predoaica είναι ένας πολύ επιτυχημένος προπονητής και οι Σάρισες νιώθουν πολύ χαρούμενες που τον έχουν στις τάξεις τους.
- Υπάρχουν σχέδια για το μέλλον του συλλόγου όσον αφορά τη συμμετοχή σε εθνικά ή διεθνή πρωταθλήματα;
Α1 Γυναικών, Σάρισες 1
Β΄ Εθνική Γυναικών Β. Ελλάδας, Σάρισες 2
Β΄ Εθνική Αντρών Β. Ελλάδας, Σάρισες 1
Α΄ Τοπικό Αντρών Β. Ελλάδας, Σάρισες 2
Ειδικά για την πρώτη μας γυναικεία ομάδα σημειώνουμε πως συμμετέχει στην μεγάλη κατηγορία για 10 συνεχόμενα έτη, κάτι που είναι πολύ σπάνιο για ομάδα της Περιφέρειας. Δεν ξέρω, αν έχει συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Αυτό από μόνο του είναι ένας άθλος.
Η γυναικεία μας ομάδα έχει συμμετάσχει στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα τέσσερις φορές. Μάλιστα το 2023 κατέκτησε την 2η θέση στο EuroTrophy.
Θα θέλαμε πραγματικά να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε, όμως, όπως ίσως θα γνωρίζετε, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν αναγνωρίζει τα διασυλλογικά πρωταθλήματα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό και έτσι δεν ενισχύει τους συλλόγους του αθλήματός μας, όπως κάνει σε άλλα αθλήματα.
Επομένως, μας είναι οικονομικά δυσβάσταχτο να ξανασυμμετέχουμε σε Ευρωπαϊκούς Αγώνες.
Όσο για τις δεύτερες ομάδες, νομίζω ότι πρέπει η Ομοσπονδία να προχωρήσει στην απελευθέρωση του αριθμού αυτών εναρμονιζόμενη με το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους/ες να συμμετέχουν στα διασυλλογικά πρωταθλήματα της χώρας.
Όσο για τις δεύτερες ομάδες, νομίζω ότι πρέπει η Ομοσπονδία να προχωρήσει στην απελευθέρωση του αριθμού αυτών εναρμονιζόμενη με το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους/ες να συμμετέχουν στα διασυλλογικά πρωταθλήματα της χώρας.
ΚΟΙΝΕΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
- Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε αύξηση της συμμετοχής των βετεράνων (άνω των 40-50 ετών) σε εγχώρια και ευρωπαϊκά τουρνουά. Πού αποδίδετε αυτήν την τάση και πώς τη σχολιάζετε;
Ειδκότερα για την ηλικία 40-50 θεωρώ, ότι είναι η ηλικία, όπου οι άντρες κυρίως είναι κατά κανόνα καταξιωμένοι οικογενειακά και επαγγελματικά και αναζητούν έναν τρόπο διασκέδασης ασφαλή και ψυχαγωγικό σε συνδυασμό με ταξίδι και αναψυχή. Η επιτραπέζια αντισφαίριση προσφέρεται ιδανικά για την κάλυψη αυτής της ανάγκης.
- Τι θα συμβουλεύατε τα παιδιά που ξεκινούν τώρα το άθλημα αλλά και τους ενήλικες αρχάριους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την επιτραπέζια αντισφαίριση;
Στους γονείς τους θα έλεγα να μην εμπλέκονται σε θέμα προπόνησης και να μην κάνουν συγκρίσεις. Γενικά να αφήνουν τους προπονητές να κάνουν τη δουλειά τους. Το αποτέλεσμα της δουλειάς έρχεται με το χρόνο. Να μην αποζητούν άμεσα αποτελέσματα.
Σε όποια παιδιά επιθυμούν την διασκέδαση, θα έλεγα ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να περάσεις την ώρα σου παίζοντας πινγκ πονγκ με τους φίλους σου. Ειδικά στα μέρη μας, όπου ο χειμώνας είναι μακρύς και βαρύς, η ασφαλής άθληση σε κλειστό χώρο είναι ιδανικός τρόπος διασκέδασης και άθλησης ταυτόχρονα.
Στους ενήλικες, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς συναντάμε συχνά περιπτώσεις όπου ο εγωισμός είναι η κινητήρια δύναμη και το κίνητρο. Οι περισσότεροι θέλουν να νικάνε και επιζητούν μετάλλια και επιβραβεύσεις.
Αυτό που θα τους έλεγα είναι να παίζουν ελεύθερα και να ευχαριστιούνται το παιχνίδι. Το πινγκ πονγκ έχει άπειρα επίπεδα, τα οποία δεν πρόκειται να τα περπατήσουν ποτέ. Ας χαίρονται τη στιγμή. Τα μετάλλια και τις επιβραβεύσεις τα έχουν ήδη κερδίσει μόνο που αγωνίζονται. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!!!
Ευχαριστούμε θερμά τον Πρόεδρο των Σαρισών Φλώρινας, κ. Γιώργο Λύγουρα, για τον χρόνο και τις πολύτιμες σκέψεις που μοιράστηκε μαζί μας. Του ευχόμαστε καλή συνέχεια στο σπουδαίο έργο που επιτελεί, καθώς και κάθε επιτυχία στον σύλλογο Σάρισες Φλώρινας, που με το πάθος και την αφοσίωσή του συνεχίζει να προάγει τον αθλητισμό και να αναδεικνύει τη Φλώρινα στον χάρτη της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.
Συνέντευξη: Κυπραίος Επαμεινώνδας
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου